Raluca Radu: “Cel mai mare avantaj al lucrului la distanță este acela de a scuti timpul petrecut în trafic”

Raluca Radu, fondatoarea agenției MTH Digital și country manager ANSWEAR România, este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în eCommerce și digital marketing din România, dar și din CEE, de asemenea o antreprenoare talentată și o persoană carismatică, smart și feminină. Am stat de vorbă cu Raluca Radu despre adaptarea echipelor pe care le coordonează la regimul de lucru remote și rezultatele înregistrate în perioada martie – iunie 2020. Ne-a povestit despre provocările pe care le-a experimentat în ultimul timp și ne-a împărtășit care sunt cărțile care o inspiră în viața de zi cu zi.

Enjoy! 🙂

  • Care sunt avantajele și dezavantajele lucrului de la distanță (fie de acasă, fie din alte locații) din punctul dvs de vedere? Veți implementa acest regim de muncă în cadrul companiei?

Cel mai mare avantaj al lucrului la distanță este acela de a scuti timpul petrecut în trafic sau făcând naveta și faptul că ne ajută să scutim timp în general. În mod normal ne ajută să scutim și bani nemaiavând costuri cu chiria și alte costuri administrative. Dezavantajele sunt legate de coeziunea echipei și comunicarea cu aceasta, care este mai greoaie și mai sunt și provocări legate de demarcația între viața personală și cea profesională, care acum dispare. 

  • Cum s-a adaptat compania la regimul de lucru remote pe perioada pandemiei?

Dat fiind că lucrăm în digital marketing și e-commerce, documentele sunt în cloud, folosim tool-uri online și digitale și lucrăm de pe laptopuri și prin email. Suntem obișnuiți cu video call-urile și cu comunicarea prin Messenger, Skype sau Whatsapp. Deci adaptarea s-a făcut imediat. 

  • Care sunt statisticile departamentelor care au funcționat remote in aceasta perioada? A crescut productivitatea?

A crescut productivitatea, dar din păcate în detrimentul timpului liber și a vieții personale. Nu a mai existat o delimitare clară și asta poate duce ușor la burnout și la alte probleme dacă nu suntem atenți. 

  • În opinia ta, care sunt soluțiile pentru a fi mai productivi când muncim remote de acasă sau din altă locație?

Să căutăm să eliminăm orice ne poate distrage atenția. Să facem pauze mici la fiecare 30 de minute sau atunci când terminăm un task mai important. Și cred că e important să acordăm timp și vieții personale și să oprim ziua de lucru atunci când ar trebui să se oprească în mod normal. De aici au venit multe probleme legate de productivitate pentru că nimeni nu poate fi productiv 14 ore pe zi. 

  • Care au fost cele mai mari provocări din ultimul timp?

Cele mai mari provocări au fost legate de comunicarea cu echipa. Comunicarea în scris nu înlocuiește ușor comunicarea prin viu grai, lipsesc nuanțe, tonul vocii și mimica și orice poate fi interpretat greșit. Ca urmare, a fost mai important ca oricând să fim empatici și să ne gândim la multiplele nuanțe pe care le poate căpăta o acțiune sau o vorbă. Și atunci a trebuit de fapt să comunicăm mai mult și să apelăm mai rar la shortcut-uri.

 

  • Ce îți lipsește când lucrați de la birou? Ce îți lipsește când lucrați de acasă?

Când lucrez de la birou, îmi lipsește spațiul amplu și relaxat de acasă. Mi-am amenajat apartamentul astfel încât să fie un spațiu minimalist, însorit și care mă inspiră. La birou nu am reușit încă același lucru. Acasă îmi lipsesc colegii, partenerii, clienții și îmi lipsesc brainstormingurile care nu sunt la fel de fun pe Zoom sau Skype. 

  • Cum ți-ai amenajat zona de lucru de acasă? 

Dat fiind că și eu și soțul meu lucrăm acum de acasă, ne-am împărțit camerele – el lucrează din biroul său ca de obicei, iar eu lucrez din sufragerie. Mi-am amenajat însă în sufragerie un birou – e foarte important să ai postura corectă atunci când lucrezi și cred că am realizat toți asta acum lucrând de acasă mai mult decât realizam înainte. 

  • Dacă ar fi să alegi 3 orașe/țări de unde ți-ar plăcea să lucrezi, care ar fi acelea?

Mi-ar plăcea în decembrie să lucrez din Londra, orașul unde Crăciunul are o atmosferă de Harry Potter, pe care și eu doresc mereu să o resimt în acea perioadă. Vara mi-ar plăcea să lucrez din Italia, în fiecare zi în alt oraș. Iar primăvara cred că ar fi minunată călătorind în Grecia, la fel, din oraș în oraș. 

  • O carte pe care ai citit-o și te-a inspirat este …

Ca antreprenor destul de proaspăt, ultimii ani mi-au fost inspirați de cei care povestesc cu sinceritate suișurile și coborâșurile acestui drum. De departe, cel mai frumos este prezentat acest rollercoaster din antreprenoriat în Shoe Dog de Phil Knight și în Delivering Happiness de Tony Hsieh. 

Shoe Dog - Phil Knight

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Pentru orice întrebare aveți, nu ezitați să ne contactați! Folosiți formularul de mai jos, iar unul dintre membrii echipei Remote Stories vă va răspunde în cel mai scurt timp.