Adi Voican, fondatorul BIBI Touring Touroperator & Bibi Vacanta: “Noi putem lucra de acasă sau din orice altă locație pentru că am investit încă din anii trecuți în tehnologie”

Adi Voican, fondatorul BIBI Touring Touroperator & Bibi Vacanta, este unul dintre primii antreprenori români care au pus bazele agențiilor touroperatoare din România după anii ‘90. Povestea Bibi Touring a luat naștere pe litoralul românesc, în 1991 în stațiunea Venus, iar până în prezent, Adi Voican a acumlat o experiență fantastică în industria turismului și s-a adaptat continuu schimbărilor și provocărilor datorate erei internetului, dezvoltării tehnologiei, crizelor și pandemiilor… iar povestea Bibi Touring continuă să captiveze, să inspire și să inoveze în industria turismului.

Lectură plăcută! 🙂

  • Când și cum a început povestea Bibi Touring?  Ce planuri si obiective aveti pe termen mediu si lung?

Bibi Touring este unul dintre “copiii” de succes al familiei Bibi Group – un nume născut acum 33 de ani, in stațiunea Venus, pe vremea studenției. 

Povestea agenției a inceput prin 1991, când businessurile noastre erau formate din magazine in Bucuresti, Ploiesti si pana la Busteni. 

Un coleg de scoala, medic in Germania, m-a rugat sa îl ajut cu edificarea unei rețele de agenții de voiaj pentru bilete de autocar, pentru o linie regulata Romania-Germania.  De aici si partea a doua a numelui: Touring. Am acceptat sa vindem la Ploiesti si bilete de autocar, doar din prietenie. Nu stiam ca in curând urma sa devină o activitate de baza pentru noi. Din 1999 am inceput sa vindem vacante pe litoral si apoi, la scurt timp, am devenit Agentie acreditata IATA. Atunci am câștigat pentru prima data locul întâi pe județ in topul Camerei de Comert si Industrie Prahova categoria microîntreprinderi. 

In anii ce au urmat ne-am dezvoltat accelerat, in 2005 am lansat in Romania in premiera “Înscrieri timpurii” un program adoptat de ANAT si brevetat la OSIM in 2009 in beneficiul tuturor agențiilor de turism membre ANAT. 

Azi, Bibi Vacanta, Bibi Touroperator si Bibi Hotels la Vama Veche realizează o cifra de afaceri de peste 13 mil euro si peste 70.000 turiști in 2019.  

Planurile noastre pe termen mediu si lung sunt legate de destinația Romania, ne concentram pe turism intern si incoming, si ne dorim sa ajungem la 1 milion de turiști pana in 2030. 

  • Cum s-a adaptat compania la regimul de lucru remote pe perioada pandemiei?

Șocul a fost total. Din motive medicale, Guvernul ne-a închis practic businessul pentru mai bine de doua luni, producându-de pagube foarte mari, dar fără ca sa își asume aceasta decizie in ce privește turismul. Ne-a lăsat sa supravietuim după dictonul “scapa cine poate!”

Am suspendat programul cu publicul in agentie, iar majoritatea angajaților au intrat in șomaj tehnic.

  • Care sunt avantajele și dezavantajele lucrului de la distanță (fie de acasă, fie din alte locații) din punctul dumneavoatră de vedere? Veți implementa acest regim de muncă în cadrul companiei pe viitor?

Noi putem lucra de acasă sau din orice alta locație, pentru ca am investit încă din anii trecuți in tehnologie. De exemplu, avem o centrală telefonică VoIP care permite oricărui angajat sa răspundă la telefonul “fix” de oriunde din lume, ca si cum ar fi la birou. 

Totuși, interacțiunea umană nu se poate rezuma la mediul online. Oamenii au ajuns sa își dorească puternic sa revină la birou! “Nu mai rezist acasă” zic multi dintre ei. 

Nu putem trai doar ca indivizi izolați, avem nevoie si de apartenența si interacțiune socială reala. 

Cred ca in viitor vom combina zilele de munca la firma cu cele de telemunca. 

  • Care sunt statisticile departamentelor care au funcționat remote în această perioadă? A crescut productivitatea?

Am fost cu toții atât de afectați de stres si de lipsa de predictibilitate generată atât de către situația pandemiei, cât si de ezitările guvernanților, încât nu putem vorbi de o măsurare a productivității. Aceasta se poate măsura doar in “vremuri de pace” nu in plină criză. 

  • În opinia dumneavoastră, care sunt soluțiile pentru a fi mai productivi când muncim remote de acasă sau din altă locație?

Nu este complicat. Dacă fiecare știe ce are de făcut, in cât timp si la ce rezultate măsurabile trebuie sa ajungă, raportările fiind făcute periodic, nu mai supervizam ce fac si cum fac oamenii permanent, ci doar dacă ating obiectivele SMART in parametrii de calitate stabiliți. 

  • Care au fost cele mai mari provocări din ultimul timp?

Lipsa de predictibilitate extrem de acută, tergiversarea deciziilor guvernamentale, dorința de a ne păstra angajații fără a risca intrarea in insolventa din cauza unor costuri nesustenabile in lunile cu vanzari zero sau chiar negative. 

  • Ce vă lipsește când lucrați de la birou? Ce vă lipsește când lucrați de acasă? 

Ma descurc foarte bine si de acasă si de la birou. Suntem in permanent contact între noi. 

  • Există cifre cu numărul celor care lucrează în agenții de turism? Va scădea acest număr până la finalul anului?

Da, stim ca suntem cca 12.000 de lucrători in agențiile de turism. 

Ma tem ca in lipsa unei susțineri adecvate a industriei celei mai afectate de măsurile guvernamentale luate in lupta anti coronavirus, multe agenții vor închide porțile in săptămânile care urmează. 

Cred ca nu exista proprietar de agentie mica sau mare care sa nu se fi gândit in nopțile de nesomn măcar o data la insolventa. Totuși, eu sunt optimist ca nevoia de călătorii si vacante nu va dispărea si turismul va supraviețui intr-o forma sau alta, reinventându-se. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Pentru orice întrebare aveți, nu ezitați să ne contactați! Folosiți formularul de mai jos, iar unul dintre membrii echipei Remote Stories vă va răspunde în cel mai scurt timp.